Trumpkarikatyrer ställs ut i Teheran

Publicerad

I Teheran, Iran, ställs en rad Trumpkarikatyrer ut på konstgalleri. Bilderna ingår i karikatyrtävlingen ”Trumpism” anordnad av organisationen ”Islamic Republic”.

– ”ism” i Trumpism är en referens till rasism och nazism. Många tycker att hans kommentarer liknar Hitlers. Han har haft en dålig attityd mot medier och mot flyktingar, säger en av arrangörerna, Masoud Shojai Tabatabaei, till nyhetsbyrån AP.

Vill belysa Trumps beteende

Över 1600 konstnärer från 74 länder deltog i tävlingen och första pris gick till Hadi Asadi från Iran. Asadis teckning föreställde Trump iklädd en jacka av sedlar dreglande på en trave böcker. Böckerna symboliserar kulturellt kapital. Alla tävlingsbidrag ställs under veckan ut på ett konstgalleri i Teheran.

Foto: ATTA KENARE/ TT

Ali-Asghar Jafari, projektledare för tävlingen, berättar för nyhetsbyrån att målet är att genom konsten belysa Trumps beteende. Teman inkluderar våld mot kvinnor, medier och murar.

Hadi Asadi vann tävlingen Foto: ATTA KENARE/ TT
Besökare på utställningen Foto: Vahid Salemi/ TT

Inte första gången

Masoud Shojai Tabatabaei anordnade även förra året en karikatyrtävling, då var temat förintelsen och tävlingen mötte stark kritik. Det var den andra versionen av en tävling som hölls första gången 2006 som replik på Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-Posten.

Enligt arrangörerna ville de belysa västvärldens dubbelmoral när det gäller yttrandefrihet och förintelsen, men kritiker ansåg tävlingen vara uppenbart antisemitisk och gränsande till förintelseförnekelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play