I may destroy you dubbel Bafta-vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Michaela Coel blev stor vinnare när brittiska tv-galan Bafta hölls i London på söndagen, men The crown fick inga priser alls.

Michaela Coel utsågs både till bästa skådespelare och vann som producent kategorin bästa miniserie för hyllade I may destroy you, som handlar om sexuella övergrepp. I maj vann Coel dessutom Baftas för bästa manus och regi för samma serie när galans första del hölls.

Hyllade intimitetskoordinatorer

I sitt tacktal för bästa skådespelare hyllade hon de särskilt anställda vid flera brittiska film- och tv-inspelningar som ska se till att inga sexuella övergrepp begås när intima scener spelas in.

– Tack för att ni finns i vår industri, för att ni gör inspelningarna mer säkra och sätter upp fysiska, känslomässiga och professionella gränser så att vi kan skapa verk om utnyttjanden och maktmissbruk utan att själva utnyttja eller begå övergrepp, sade Coel enligt The Guardian.

The Crown vann inget

Coel och serien, som i Sverige visas på HBO Nordic, har vunnit flera tunga tv-priser sedan premiären förra sommaren. Däremot nobbades den i vintras helt av Golden Globe-juryn, vilket skapade rubriker.

Bland andra vinnare på Bafta-galan märks Inside no 9 för bästa komediserie och Save me too för bästa dramaserie, och Paul Mescal vann överraskande pris som bästa skådespelare för Normal people. Det priset och vinsterna för I may destroy you gjorde att förhandsfavoriten, Steve McQueens Small axe, fick nöja sig med pris för bästa birollsinnehavare (Malachi Kirby).

Och The crown fick inga priser alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.