Cissi Wallin är en av initiativtagarna till sajten Min Upprättelse. Foto: TT

I spåren av #metoo – ny hemsida ska hjälpa utsatta

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av #metoo har tusentals svenska kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp. Men enligt initiativtagarna till sajten Min Upprättelse har det saknats samlad information till de utsatta – något de vill råda bot på.

På sajten finns bland annat information kring hur en polisanmälan går till, och tips och råd kring juridik.

”Många är rädda, känner sig inte trodda och inte tagna på allvar. Vet inte vad man har för juridiska rättigheter eller hur en polisanmälan går till”, står det att läsa på Min Upprättelse.

En av initiativtagarna, journalisten Cissi Wallin, anser att det behövs mer information samlad på ett ställe.

– Vi är inte först på den här bollen, men vi tycker att det saknas en stark informationskanal, säger hon till Kulturnyheterna.

Anmälan som upprättelse

Sajten samarbetar med tre organisationer – Make Equal, Föreningen Storasyster och Tre ska bli noll – vilka man samlar in pengar till. Utöver informationsspridning ska man även arbeta med opinionsbildning och upprätta en stiftelse.

Ett av målen för Cissi Wallin är att inget ska stå i vägen för den som har blivit utsatt för ett övergrepp och vill anmäla detta.

– En anmälan kan också vara en upprättelse, även om den läggs ner. Jag upplevde när jag anmälde att det var någon form av avslut även om jag visste att chansen att det skulle bli något fällande var väldigt liten, säger Cissi Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.