Simon Norrthon, Teaterförbundets ordförande. Foto: SVT

Kulturarbetare oroliga för ekonomisk kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Ideell kulturallians har startat en namninsamling som kräver regeringen på ett ekonomisk krispaket till hela det svenska kulturlivet, som drabbas hårt av inställda evenemang till följd av coronapandemin.

Fler artister och kulturskapare är oroliga för sin inkomst och ekonomin i kulturbranschen under coronavirusets framfart. Flera kulturorganisationer höjer nu rösterna.

– De ekonomiska konsekvenserna måste kompenseras, annars kommer infrastrukturen slås ut, säger Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon.

Coronapandemin

Namninsamling

Ideell kulturallians samlar 20 rikstäckande kulturorganisationer som Riksteatern och Folkets hus och parker. Efter att regeringen förbjudit sammankomster med över 500 deltagare startade Ideell kulturallians under fredagen en namninsamling för att kräva statligt stöd till kulturlivet.

– Vi vill uppmana regeringen att vidta åtgärder så snabbt som möjligt och visa att det finns ett starkt behov för det i kulturvärlden, säger Gunnar Ardelius, verksamhetschef på Ideell kulturallians.

Man efterfrågar ett statligt krispaket som tar ett helhetsgrepp på kultursfären som riktar sig både till den offentliga och privata sektorn.

Saknar marginaler

Många arrangörer runt om i landet väljer även att ställa in eller flytta fram mindre kulturevenemang, trots att maxgränsen är satt på sammankomster med 500 personer eller mer.

– Den ideella sektorns föreningsliv saknar helt marginaler. Dessutom har vi ingen aning om hur länge det här kommer att vara, säger Gunnar Ardelius.

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att hon inte utesluter ett krispaket, men kan inte ge några tydliga besked under fredagen. Under måndagen hålls ett möte med branschrepresentanter.

– Vi utesluter inga åtgärder i nuläget utan jobbar med olika typer av förslag. Regeringen har bland annat föreslagit uppskjuten momsinbetalning. Vi tittar brett på olika åtgärder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet