Samir Ghanems karaktär Fatouta är ikonisk för många i mellanöstern.

Ikoniska egyptiska komikern Samir Ghanem har dött

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska komikern, sångaren och underhållaren Samir Ghanem har gått bort i sviterna av covid-19, rapporterar flera medier i mellanöstern. Han var känd i hela regionen, bland annat för sin ikoniska karaktär Fatouta från 80-talet.

Samir Ghanem föddes 1937 och hans karriär började på 60-talet i komikertrion Tholathy Adwa’ El-Masrah som gjorde svartvita komedifilmer som 30 Youm fi el-segn (30 dagar i fängelset). Sedan 70-talet har han medverkat i ett fyrtiotal filmer, varav flera blev storsäljare i Egypten. Han har även gjort teater.

Ikonisk karaktär

Men mest känd är han kanske för humorkaraktären Fatouta från 80-talet. Den lustiga farbrorn med för stor grön kostym och fluga är idag ikonisk i mellanöstern, och syns i allt från populärkulturella referenser i film och tv, till maskerader.

I en intervju med Vogue Arabia 2019 beskrev Samir Ghanem hur det var att spela in Fatouta med dåtidens teknik: han fick sjunga långsamt och i högt tonläge för att rösten skulle kunna förvrängas, och ljussättningen var väldigt stark för att man i redigeringen skulle kunna krympa honom.

Karaktären blev omåttligt populär och de började anordna evenemang för barn. Över 2000 barn med familj brukade komma till föreställningarna, alla ville fotograferas med Fatouta.

– De skänkte mig mycket glädje, oavsett hur hektiskt det var, sa Samir Ghanem i intervjun.

Samir Ghanem avled i sviterna av covid-19. Han blev 84 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.