Artisten Ulrikke Brandstorp framför sin låt Attention under genrepet inför finalen i Melodi Grand Prix i Trondheim spektrum. Foto: TT

Ilska efter röstningsfiasko i norska Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Norrmännen skulle rösta med emojis, men systemet kraschade. Istället fick Melodi grand prix avgöras av en jury vars röster baserades på en tidigare inspelning.

Det höjs upprörda röster i den norska musikbranschen efter röstningsstrul under lördagens Melodifestival i Norge. Systemet med att rösta via emojis kollapsade och en jury på endast 30 personer fick avgöra vilka som skulle gå till andra rundan.

Kritiken mot tv-bolaget NRK handlar bland annat om att juryn, som valts ut för att vara representativ för det norska folket, fällde sina avgöranden baserat på en tidigare inspelning och inte på lördagens liveshow.

– Det är en pinsam skandal, det får inte ske. Nu undrar alla om det var låtarna som förtjänade att gå till final som gick dit, säger Morten Thomassen i Melodi Grand Prix-klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.