Tropical Marca första indiska artisten på Stockholm Pride

Uppdaterad
Publicerad

Den indiske hbtq-rapparen Tropical Marca spelar på Stockholm Pride, som en del av projektet Rainbow riots som startats av Petter Wallenberg. I projektet har Petter Wallenberg gjort ett album tillsammans med Indiens första artister som är öppet gay.

I september 2018 blev homosexualitet lagligt i Indien, och för första gången deltar artister från landet på Stockholm Pride. Den svenske låtskrivaren Petter Wallenberg berättade i Morgonstudion om sitt musikprojekt Rainbow riots, som bland andra den indiske rapparen Tropical Marca deltar i.

– Rainbow riots andvänder konst och musik för att verka för hbtq-rättigheter världen över och jag bestämde mig för att jobba i Indien, för när jag kom dit var det fortfarande olagligt att vara gay, säger Petter Wallenberg.

– Under det här arbetet har jag träffat fantastiska artister som Tropical Marca, vi har gjort ett album och en revolution har startat.

Första indiska artisten på Stockholm Pride

På lördag spelar Tropical Marca på Stockholm Pride.

– Jag är väldigt glad att få göra det som den första indiska artisten. Det är en dröm som jag aldrig trodde skulle vara möjlig i Indien, men nu är jag här och gör det, säger Tropical Marca.

– För bara ett år sedan var Pride en protest i Indien, men för mig idag är det mer en känsla global enighet, och att höra till.

Petter Wallenberg menar att Pride i västvärlden är en fest, där regnbågsflaggor är en partysymbol, men att det är lätt att glömma att det i många andra delar av världen är en pågående kamp på liv och död.

– Genom att göra det här projektet vill jag visa att den här kampen att få vara sig själv, och älska den man älskar, inte är över. Det här är för alla som inte kan och inte får, säger Petter Wallenberg.

Hör Petter Wallenberg och Tropical Marca berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.