Instagramkontot alPantuni hade 6 000 följare och är numera borttaget. Foto: AP/TT

Indonesien rasar mot tecknad serie om en homosexuell muslimsk man

Publicerad

Indonesiens kommunikationsminister är på krigsstigen mot ett Instagramkonto som publicerar serier där protagonisten är en homosexuell muslimsk ung man.

Indonesien är med sina 13 000 öar och en befolkning på 252 miljoner människor, världens största muslimska stat. Trots det har ett Instagramkonto med cirka 6 000 följare fått kommunikationsministern att se rött.

Kontot i fråga har lagt upp ett dussintal tecknade inlägg om en muslimsk kille i Indonesien. I serien behandlas den svåra tillvaron för någon som är homosexuell och kommer från en konservativ familj, liksom diskrimineringen han stöter på från samhället. 

Bröt mot landets lag

Det här väckte arga reaktioner och Indonesiens kommunikationsdepartement har varnat Instagram om att kontot bryter mot landets lag på grund av “porngrafiskt innehåll”.

– Material som förespråkar hbtq är mot hälsoregler, religiösa regler och kulturella normer. Det är inte i enlighet med Indonesien, sa kommunikationsminister Rudiantara till CNN Indonesia.

Hotade att blocka appen

Utöver det hotade Indonesien att blockera Instagram om kontot inte togs bort.

Kontot är nu borttaget och kommunikationsdepartementet ser det som en seger. Men enligt Instagram är det inte företaget som tagit bort kontot, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer