Inga fler bilder på jägare och byte

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler bilder på jägare som stolt poserar vid sitt fällda byte i Arbetarbladet.

Det här meddelade Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström på sin blogg på torsdagen.

”Jag anser att dessa bilder i många fall är makabra. Mitt intryck är att de fällda djuren mer eller mindre förnedras på dessa bilder”, skriver Nordström.

Läsarna kommer dock inte undan bilder på döda djur helt och hållet. Arbetarbladet, som bevakar Gästrikland och norra Uppland, kommer fortsätta bevaka jakt och jaktfrågor som vanligt, dock utan en viss typ av bilder.

Bara ”triumferande” bilder portas

”Beslutet innebär inte att det är ett förbud mot bilder på dödade djur i Arbetarbladet. När vi skildrar jakten i text, bilder och tv-inslag kommer det därför garanterat förekomma bilder på döda djur. Så ser verkligheten ut och verkligheten ska skildras. Förbudet gäller arrangerade triumferande jaktbilder” skriver Daniel Nordström.

Bilder på fiskare och deras fångst kommer fortsätta att förekomma i tidningen. Chefredaktören får både ris och ros för beslutet i kommentarsfältet på bloggen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.