Media står utanför Börshuset efter Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Ingen av dem kommer att lösa Akademiens kris”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Svenska Akademien får två nya medlemmar efter att kungen godkänt besluten. Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam ser två värdiga nya ledamöter som tyvärr inte kommer att lösa Akademiens kris.

Ingrid Elam

Litteraturkritiker

Författaren Jila Mossaed och juristen Eric Runesson blir nya ledamöter i Svenska Akademien. Runesson har den senaste tiden varit medlare mellan Nobelstiftelsen och Akademien. Han tillträdde nyligen som justitieråd i Högsta domstolen och har uppenbarligen den juridiska kompetens Akademien behöver. Jila Mossaed är en fin poet som publicerats på både persiska och svenska. Hon är bosatt i Sverige sedan över trettio år och det är ett framsteg att en av de många utrikes födda författare som skriver på svenska nu tar plats i Akademien.

Ingen av dessa två personer kommer dock att lösa Akademiens kris. De har valts in i Akademien av de medlemmar som orsakat krisen och som inte verkar se sig själva som en del av problemet. Flera av de Akademiledamöter som uttalat sig de senaste tio månaderna har hänvisat till privilegier och stadgar, till att Akademien kan bestämma som den själv vill utan att lyssna på andra. De har inte velat följa Nobelstiftelsens förslag att tillsätta en nobelkommitté med medlemmar som står fria från Akademien, de har satt sig över självklara regler om jäv, de har tidigare valt in sina vänner, de har kort sagt bidragit till den legitimitetsförlust som är kärnan i krisen. 

I ansvarstagande sällskap, styrelser eller föreningar, hade ledamöterna ställt sina platser till förfogande för att rädda organisationen snarare än sina egna privilegier. Hur oförvitliga de nya ledamöterna än är kan de knappast återerövra det anseende som Akademien förlorat genom flera av sina ledamöter. Det kommer att ta många år och kräva mer genomgripande förändringar innan förtroendet för Akademien är återställt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet