Foto: SVT/TT Bild.

Förundersökningen mot ”Äkta Moderaterna” läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen om misstänkt varumärkesintrång mot Moderaterna. Anledningen är att anmälaren inte har rätt att företräda partiet.

Det var efter att teatergruppen Nationalscen under namnet ”Äkta moderaterna” delat ut flygblad med citat från Fredrik Reinfeldts tidiga böcker ”Det sovande folket” och ”Stenen i handen på den starke” som Moderaterna Stockholm polisanmälde gruppen för varumärkesintrång.

Men eftersom varumärket är registrerat på Moderaternas Riksorganisation och anmälan gjordes av Ingvar Smedlund (M), kampanjchef för Moderaterna Stockholm, så kan ingen förundersökning inledas. 

Reinfeldts bok blir teater

”Anmälaren har anmält i egenskap av privatperson och har därför inte har rätt att företräda Moderata Samlingspartiet Riksorganisationen”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”För dialog om hur vi ska gå vidare”

Ingvar Smedlund säger att han inte hade koll på reglerna för vem som har rätt att lämna in en anmälan.

– Jag visste inte om att det fungerade så, men det är ju bara att acceptera. Det kändes rimligt att göra en anmälan mot några som säger sig företräda partiet men som inte gör det.

Han ser gärna att partiet går vidare med frågan.

–Jag kommer att föra en dialog med riksorganisationen om hur vi ska gå vidare med detta.

”Vi får se hur vi gör”

Hos Moderaternas riksorganisation vill man inte ge något besked huruvida partiet kommer att lämna in en ny anmälan mot Nationalscen.

– Vi får se hur vi gör, säger Oscar Karlflo, pressekreterare för Moderaterna.

Hur ser ni på Nationalscens aktion?

– Det de gör är organiserat och odemokratiskt. De lurar folk att de företräder Moderaterna.

Vad talar emot att ni skulle gå vidare med en ny anmälan?

– Vi får se hur vi gör, mer än så kan jag inte säga just nu, säger Oscar Karlflo.

”Skjuter sig själva i foten”

Nationalscens presskontakt Jonathan Möller är inte orolig för att Moderaterna kommer att anmäla dem på nytt.

–Det kommer de inte att göra, det känns helt uteslutet. Vi har inte tjänat några pengar på det här. Moderaterna skulle inte tjäna på att anmäla oss, de skjuter bara sig själva i foten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reinfeldts bok blir teater

Mer i ämnet