Inget EU-hinder för Ipred-lagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag gjorde EU-domstolen ett utlåtande kring internetoperatören Ephone, som vägrat lämna ut uppgifter om en kund som gjort ljudböcker tillgängliga via en server.

Gjorde internetoperatören Ephone rätt när man vägrade lämna ut uppgifter till en rad bokförlag, om en kund som gjort 27 ljudböcker tillgängliga via en server? I dag lämnade EU-domstolen sitt svar.

EU-domstolen bedömer i sitt utlåtande i Ephonemålet att den svenska lagstiftningen gör en rimlig avvägning mellan upphovsrättsinnehavarnas skydd för sina rättigheter och internetanvändarnas skydd för sina personuppgifter.

Kan tvingas lämna ut
Det bör innebära att det inte finns något EU-rättsligt hinder för att tvinga Ephone att lämna ut personuppgifterna till ljudboksförlagen. EU-utlåtandet väcker både glädje och besvikelse i Sverige:

”Det känns alltid tråkigt när ännu en liten bit av våra rättigheter tas bort”, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg i ett uttalande. Film & TV Producenternas ordförande Björn Rosengren säger såhär, i ett pressmeddelande: ”Detta är ett viktigt och efterlängtat besked för Sveriges filmproducenter (...) Tyvärr har svenska film- och tv-skapare enbart passivt kunnat se på när deras upphovsrätt har kränkts på nätet i Sverige”.

Överklagat till HD
Ephone ålades av tingsrätten att lämna ut uppgifterna enligt den omstridda Ipred-lagen från 2009. Målet överklagades ända upp till Högsta domstolen, som bett EU-domstolen om hjälp.

Ännu har ingen dom med stöd av Ipredlagen vunnit laga kraft, i väntan på hur EU:s domstol tolkar den. Ipredlagen ger möjlighet för upphovsrättshavare att begära ut identitetsuppgifter bakom en ip-adress.

Troligen till förlagens fördel
Daniel Westman, IT-rättsjurist vid Stockholms universitet, bedömer att ljudboksförlagen i huvudsak får rätt i EU-domstolens bedömning.
– De svenska domstolarna har en möjlighet att i det enskilda fallet pröva om det är rimligt att lämna ut uppgifter och det är ett tillräckligt integritetsskydd enligt domstolen, säger Westman.

Därmed är det också rimligt att tro att Högsta domstolen kommer att ställa sig på ljudboksförlagens sida när HD lämnar sin dom. Det enda frågetecknet är om utredningen i Ephonefallet var tillräckligt noggrann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ipred

Mer i ämnet