Foto: TT/Jonas Ekströmer/TT

Inget grundlagsskydd för public service

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget grundlagsskydd för public services oberoende. Det står klart efter att riksdagspartierna inte lyckats komma överens i frågan.

Borde public service-företagens (Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion) oberoende skyddas i grundlagen? Frågan har väckts mot bakgrund av exempel i Polen och Ungern där statliga medier blivit propagandaorgan för ländernas regeringar.

Men den parlamentariska tryck- och yttrandefrihetskommitté där samtliga riksdagspartier ingått har inte kunnat komma överens, och därför blir det inget grundlagsskydd

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har stått bakom förslaget. Men det krävs en bredare majoritet, säger justitieminster Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter. Och han riktar skarp kritik mot Moderaterna.

– Egentligen handlar det om att Moderaterna inte har velat vara med på en uppgörelse. Det är det stora oppositionspartiet som vi brukar göra upp med när det gäller grundlagsfrågor. Vi får hoppas att Moderaterna vid ett eventuellt regeringsskifte håller fast vid public service oberoende. Men när jag ser hur högern gjort i andra länder vet jag inte om man lita på det, säger han till DN.

”Vill ha ett smalare och vassare public service”

Riksdagsledamoten Marta Obminska suttit i kommittén för Moderaternas räkning. Hon säger att Moderaterna inte har några planer på att urholka public service oberoende.

– Vi är för public service och en stark pressfrihet men vi anser att det redan finns en stark tradition igenom tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service. Då vill vi inte exakt grundlagsfästa hur det ska se ut, säger Marta Obminska till Dagens Nyheter.

Marta Obminska menar att skrivningar om public service i grundlagen istället skulle kunna utnyttjas av odemokratiska krafter.

– Det gör att en regim kan missbruka public service genom att definiera saklighet och oberoende på ett sätt som vi tycker är odemokratiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.