Se klipp ur programmet och hör Kristina Kappelin om RAI:s beslut. Foto: SVT/ RAI

Italiensk public service slutar med ”blackface”

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska tv-programmet Tale e quale show har kritiserats för att ha låtit vita deltagare sminka sig till svarta artister. Nu stoppar tv-bolaget RAI deltagarna från att ha så kallade blackface i kanalens sändningar.

– Italien är väldigt långt efter. Enligt min uppfattning finns det enorma problem med stereotyper vad gäller kvinnor och människor från andra kulturer, säger journalisten och Italienkännaren Kristina Kappelin.

Programmet Tale e Quali Show sänds i den italienska public service-kanalen RAI och går ut på att kända personer imiterar artister.

Sedan starten 2012 har programmet haft flera vita deltagare som imiterat och sminkat sig till svarta artister, något som upprört delar av publiken och organisationer som arbetar mot rasism.

Tidigare har artister som Whitney Houston, Aretha Franklin, Stevie Wonder och Beyoncé imiterats. Senast i raden var den italienska rapparen Ghali Amdouni.

Efter programmet reagerade Amdouni i sina sociala medier och skrev att imitationen var ett uttryck för rasism: ”Autotune och ett snyggt utseende hade räckt. Det är inte nödvändigt att göra blackface för att imitera mig eller andra artister”.

Tv-kanalen svarar på kritiken

Afro-italienare har under flera år uttryckt sitt missnöje med programmet Tale e Quali.  I januari i år gick flera antirasistiska grupper ihop och skrev brev till kanalens chefer för att få stopp på nidbilderna.

Ledningen för kanalen har nu hörsammat kritiken och svarar att de ”lovar försöka se till att det inte kommer att upprepas”.

Kristina Kappelin, journalist och Italienkännare, säger att Italien ligger långt efter många andra länder när det kommer till synen på rasism och sexism.

Det är förklaringen till att RAI:s beslut kommer såpass sent, tror hon.

– Tv speglar samhället och samhället speglar tv. Att beslutet kommer nu beror säkerligen på att Italien sent blivit ett land med ganska stor invandring. Man har äntligen börjat vänja sig vid att se på samhället med ett modernare perspektiv ur jämställdhets- och mångfaldssynpunkt.

Även om RAI:s beslut skapat viss debatt i Italien står frågan knappast högst på dagordningen.

– Medvetenheten hos tv-publiken är förvånansvärt låg. Men som vanligt i den här typen av sammanhang är det ganska polariserat. Vissa tycker att det verkligen var på tiden. Andra förstår inte alls varför det är ett problem, säger Kristina Kappelin.

Blackface uppkom under första hälften av 1800-talet då vita personer gjorde narr av svarta slavar genom att klä ut sig och använda sig av klichéer. Detta bidrog till att skapa rasistiska stereotyper som sedan levt kvar, inte minst i populärkulturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.