Förbipasserande uttrycker sin sorg efter brandattentatet som kostade 34 personer livet. Foto: AP/TT

Insamling för Kyoto Animation passerar 20 miljoner kronor

Publicerad

En insamling till stöd för den japanska animéstudion Kyoto Animation har på kort tid samlat in mer än 20 miljoner kronor. Studion utsattes för ett brandattentat förra veckan, där 34 människor avled.

Insamlingen lanserades tidigare i veckan av den amerikanska animédistributören Sentai Filmworks, och har snabbt dragit in stora summor, rapporterar Variety.

”I en värld där nästan allt kan reduceras till en handelsvara, utmärker sig Kyoto Animations filmer som bland de mest älskvärda, själfulla och vackraste hantverken”, skriver Sentai Filmworks på insamlingens hemsida.

Den japanska animationsstudion utsattes för ett mordbrandsattentat förra veckan. 34 personer har bekräftats döda i spåren av händelsen, och ytterligare 34 personer uppges vara skadade.

Trots det brutala attentatet meddelar animationsstudion på sin hemsida att deras nästa film, Violet evergarden gaiden, kommer att ha japansk premiär i september som planerat.

Polisen har ännu inte släppt någon information om dödsoffrens identiteter. Fler än 100 poliser arbetar för närvarande med utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.