Institutionen Banco del Libro årets ALMA-vinnare

Den venezuelanska institutionen Banco del Libro har utsetts till årets ALMA-vinnare. Priset ALMA, Astrid Lindgren Memorial Award, är det största barnoch ungdomslitteraturpriset i världen.

”Banco del Libro (Venezuela) har med pionjäranda, uppfinningsrikedom och envishet ständigt sökt nya vägar för att sprida böcker och främja barns läsning i Venezuela.” Det skriver juryn i sin motivering.

Priset på fem miljoner kronor delas årligen ut till författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda.

Årets pristagare presenterades på Astrid Lindgrens Värld i småländska Vimmerby vid 13-tiden på onsdagen. Priset, som instiftats av den svenska regeringen, delas i år ut för femte året.

Grundades 1962
Banco del Libro har sitt huvudkontor i Venezuelas huvudstad Caracas. Grunden lades 1960 med ett bytescenter för läroböcker, därav namnet Banco del Libro, bokbanken. Institutionen startades sedan 1962 och firar i år 45-årsjubileum.

Banco del Libro har distribuerat böcker och arbetat för att sprida lusten till läsande sedan verksamheten grundades, bland annat genom att utbilda barnbibliotekarier. Institutionen fungera idag dessutom som plantskola för unga forskare, illustratörer och författare.

Man har också byggt modellbibliotek, initierat skolbiblioteksnätverk, startat barnboksförlag och gett ut tidskrifter och publikationer.

Främja barns rätt till kultur
Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rätt till kultur.

Representanter för Banco del Libro kommer att få ta emot priset den 30 maj på Skansen i Stockholm. Prisutdelare är kronprinsessan Victoria. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth närvarar också vid prisutdelningen.

Anders Silvergren Blåder

Juryns motivering i sin helhet:

Visa

Banco del Libro (Venezuela) har med pionjäranda, uppfinningsrikedom och envishet ständigt sökt nya vägar för att sprida böcker och främja barns läsning i Venezuela. Entusiasm, professionalism, närhet till barnen och en befriande brist på byråkratiskt tänkande kännetecknar arbetet i såväl kåkstäder och bergsbyar som på universitet och i cyberrymden.

Källa: ALMA:s hemsida.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play