Foto: Privat/Nelly Klayman-Cohen

Internationella bibliotekets utlåning ökade med 400 procent efter låneaktion

Publicerad

Tre helger i juli pågår en låneaktion där låntagare uppmanas att låna så mycket böcker som möjligt från internationella biblioteket. Aktionen är en protest mot att böckerna ska flyttas och splittras och nu har aktionen gett resultat i lånestatistiken.

Tre helger i rad befinner sig initiativtagarna till masslåningsaktionen utanför internationella biblioteket i Stockholm. Efter första helgen märks nu aktionen i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.

Mellan 8 – 16 juli lånades 5124 böcker ut jämfört med förra årets 1238 – en ökning med 400 procent, skriver tidningen. Stockholms stad har beslutat att flytta på böckerna, en del till ett bibliotek på Kungsholmen och en del till ett magasin i Liljeholmen. Kritikerna menar att splittring av personal och böcker leder till sämre tillgång och sämre kompetens.

Stockholms stad säger att böckerna kommer vara lika tillgängliga som tidigare.

Läs mer om internationella biblioteket här och här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer