Maggie Gyllenhaal spelar huvudrollen i The Deuce. Foto: TT

HBO vill ha tryggare sexscener – inför intimitetskoordinator

Uppdaterad
Publicerad

Alla inspelningar som innehåller sexscener ska övervakas av en intimitetskoordinator. Det meddelar tv-bolaget HBO, efter att ha testat idén i tv-serien The Deuce om 70-talets porrindustri.

Att ha en koordinator på plats under inspelningar av våldsamma stuntscener är vanligt. Så varför inte ha en intimitetskoordinator under sexscenerna för att få skådespelarna att känna sig trygga?

Testats i The Deuce

Den idén fick skådespelaren Emily Meade efter att ha läst vittnesmål om otrygga sexscener under hashtaggarna #metoo och #timesup. Meade har en roll i HBO-serien The Deuce, som handlar om den framväxande porrindustrin i 1970-talets New York, och som innehåller många sexscener.

Konceptet med intimitetskoordinatorn testades under inspelningen av seriens andra säsong och blev så uppskattat att tv-bolaget nu inför en koordinator på alla film- och tv-inspelningar som innehåller en sexscen. Det skriver amerikanska tidningen Rolling Stone, något som Sveriges Radios Kulturnytt var först med att rapportera om.

”Rädd göra folk besvikna”

Enligt Emily Meade känns det tryggt att intimitetskoordinatorn Alicia Rodis sköter mycket av kommunikationen kring sexscenerna direkt med regissören.

– För mig är det svårt när regissören ber mig göra saker. Jag är rädd att göra folk besvikna. Så jag tycker om när Alicia pratar med regissören först, säger Emily Meade till HBO.

– Sen berättar hon för mig vad regissören vill ha och jag kan berätta för henne om det är någonting som gör mig obekväm. Då går hon tillbaka till regissören och vi kan diskutera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.