Ipredlagen utreds

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den kontroversiella Ipredlagen bara varit i kraft sedan 1 april har regeringen nu tillsatt en särskild utredare som ska utvärdera lagen.

Det blir kammarrättslagman Helena Jäderblom i Stockholm som får uppdraget.

Hennes uppgift blir att kartlägga tillämpningen av lagen och bedöma hur den påverkat rättighetsinnehavare, internetleverantörer och konsumenter.

– Det blir ett otroligt viktigt arbete att följa. Hon ska granska balansen mellan å ena sidan skyddet av immaterialrätten och den enskildes integritet å den andra, säger justitieminister Beatrice Ask.

En särskild uppgift för utredaren blir att granska vad upphovsrättsinnehavare gör med utlämnade ip-adresser, hur många som används för att skicka varningsbrev, skadeståndskrav och hur många som leder till domstolsprocess.

Ipredlagen, som är ett genomförande av ett EU-direktiv, ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning.

Eftersom lagen är så pass ny och hittills bara ett ärende prövats i domstol, får utredaren lång utredningstid och ska vara klar först i augusti 2012.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ipred

Mer i ämnet