I trailern, som blivit uppmärksammad på nätet, kläcks IS-ledaren ur ett ägg. Foto: Skärmdump från al-Iraqiyyas trailer

Irakiska komiker driver med IS

Publicerad

I det första avsnittet av det irakiska tv-programmet Dawlat al-Khurafa skämtar komikerna med terrorgruppen IS.

Terrorgruppen Islamska staten (IS) blir föremål för gliringar i programmet som visas i den statliga irakiska tv-kanalen al-Iraqiyya. I den skämtsamma trailern som släpptes innan sändning håller terrorguppens ledare Abu Bakr Al-Baghdadi i taktpinnen (eller bokstavligen talat: piskan) inför en sjungande kör, bestående av krigare. Videon har nu fått stor spridning på nätet, rapporterar BBC.

Riskfyllt arbete

Det var i början av juni som den extrema gruppen IS la stora områden i Irak och Syrien under sig. Deras våldsamma framfart har satt skräck i stora delar av befolkningen, och oroar västvärlden eftersom de kidnappat och dödat bland annat en amerikansk journalist.

Det är med andra ord inte helt riskfritt för skådespelarna att delta i produktionen. Flera ur uppsättningen har enligt Washington Post strukits ur eftertexterna för att deras identiteter inte ska bli avslöjade.

Vill lugna barnen

IS är mycket aktiva på sociala medier, och enligt seriens manusförfattare Thaer al-Hasnawi är det här ett sätt att möta de stora mängder av information som kommer från organisationen. Men dom gör det också för att lugna barnen i landet säger han till Washington Post.

– Vi gör detta för att barnen inte ska vara rädda för Islamska staten när de går och lägger sig, säger han till tidningen.

Se trailern med engelsk översättning här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play