Iran kräver: ”Släpp Hashemi”

Publicerad

Iran kräver nu officiellt att USA släpper nyhetsankaret och journalisten Marzieh Hashemi som greps av FBI på flygplatsen i St Louis i veckan. Irans utrikesminister kallar gripandet en ”politisk kränkning”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA-födda Hashemi jobbar för Irans statliga tv-bolag, Press TV, och befann sig i USA för att träffa sin familj samt för att arbeta med sin dokumentär om Black lives matter-rörelsen.

Hon fördes i söndags bort av FBI på flygplatsen i St Louis, Missouri, när hon var på väg mot Denver, Colorado.

Den federala polismyndigheten har ännu inte kommenterat gripandet.

I en kommentar till tv-kanalen Press TV har Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, reagerat på händelsen och kallar det en ”politisk kränkning”, skriver AP. Vidare uppmanar han USA att släppa Marzieh Hashem omedelbart.

En skymf mot yttrandefriheten

– Marzieh Hashemi är en känd journalist som bara har sysslat med journalistisk. Gripandet är en otvetydig skymf mot yttrandefriheten. En politisk kränkning av en oskyldig individ. USA bör frige henne utan vidare dröjsmål, sade Mohammad Javad Zarif, Irans utrikesminister.

Gripandet av Marzieh Hashemi följer i sviterna av den kritik som riktas mot Iran med anledning av att landet inte erkänner dubbla medborgarskap. Något som aktualiserats i samband med att Iran själva har gripit medborgare som har haft dubbla medborgarskap. I dessa fall kan inte Wienkonventionen, som ger rätt till konsulär hjälp från det andra landet, åberopas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer