Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi har flytt från Iran. Foto: TT

Iranska poeter har flytt landet

Uppdaterad
Publicerad

De två poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi, uppges nu ha flytt från Iran.

Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi greps av iranska myndigheter 2013 efter att Ekhtesari hade deltagit i Göteborgsposeifestival. Båda släpptes mot borgen, men har hållits under bevakning och kallats till regelbundna förhör sedan dess.

Enligt nyhetsbyrån AP, som pratade med Fatemeh Ekhtesari i måndags, har de nu flytt landet. Ekhtesari uppgav att både hon och Mehdi Mousavi flytt till ett annat land ett par dagar tidigare.

På grund av deras säkerhet ville hon inte berätta mer om hur de flydde eller var de befinner sig nu.

Politiskt innehåll provocerar

Båda beskriver själva sina uttryckssätt som postmoderna, där de lyfter fram den traditionella Ghazal-poesin men med ett nutida politiskt och socialt innehåll.

I höstas dömdes de till elva och ett halvt respektive nio års fängelse, samt nittionio piskrapp vardera, av den iranska staten. De dömdes för blasfemi, brott mot den islamiska regimen och osedlighet.

Iran rankas mycket lågt när det kommer till yttrande- och pressfrihet, och landet har genom åren slagit ner hårt mot poeter, journalister och andra regimkritiska röster.

Samtidigt börjar relationerna mellan islamiska republiken Iran och USA att långsamt tina upp efter år av iskalla relationer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.