Baalshamir-templet i Palmyra fotograferat i mars förra året. Foto: AFP

IS sprängde historiskt tempel i Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) har sprängt ett tempel i världsarvsstaden Palmyra i Syrien. Det tvåtusenåriga Baalshamin-templet byggdes under romartiden för att hedra den senantike himmelsguden.

– Vi upplever det största kulturella övergreppet sen Andra världskriget, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg till Kulturnyheterna. IS försöker utplåna historien genom att förstöra den.

Syriens chef för historiska föremål, Maamoun Abdulkarim, uppgav sent på söndagen att IS sprängt det historiska tempel tillägnat guden Baal i Palmyra.

Templet Baalshamin tillhör de viktigaste byggnaderna i Palmyra. Tidigare har IS förstört omfattande historiska lämningar i staden som står på Unescos världsarvslista.

Attackerna på Palmyra är inte heller bara en våldsam PR-kampanj för extremistgruppen. Den omfattande plundringen vid sidan av förstörelsen är också en stor inkomstkälla, berättar Mats Djurberg.

”Det IS kan sälja säljer man”

– Den illegala handeln med kulturskatter är omfattande och omsätter summor i samma storlek som handeln med illegala vapen och narkotika gör. Så det IS kan sälja, det säljer man. Man tror att det är deras näst största inkomstkälla efter oljan, säger Mats Djurberg.

I förra veckan mördade IS Palmyras chefsarkeolog Khaled Asaad som lett utgrävningar i staden i över 50 år. Han hade vigt sitt yrkesverksamma liv åt Palmyra innan han halshöggs av IS.

– Att man mitt i detta mänskliga lidande också måste tänka på Kulturarvet är därför att det kommer komma en dag när kriget är över och ett nytt land ska byggas, säger Mats Djurberg.

Palmyra en viktig symbol

– Och Palmyra är en viktig del i folkets identitet, speciellt då Palmyra är en symbol för fredlig samhörighet mellan olika folkgrupper och olika religioner.

Han säger också att det är människor som Khaled Asaad som faktiskt förändrar historien.

– Historiskt sett så är det enskilda individer som Khaled Asaad, som verkligen riskerar allt, som gör den skillnaden. När dagen kommer då IS inte längre finns kommer vi förstå storleken av hans insats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängdåd i Palmyra

Mer i ämnet