Ismael Bojórquez Perea är chefredaktör för den mexikanska lokaltidningen Río Doce. Foto: Ríodoce

Ismael Bojórquez Pereas tidning bevakar El Chapos Sinaloa-kartell

Uppdaterad
Publicerad

På Pressfrihetens dag den 3 maj delas Reportrar utan gränsers pressfrihetspris ut. I år går priset till den mexikanska journalisten Ismael Bojórquez Perea.

61-åriga Ismael Bojórquez Perea är chefredaktör för lokaltidningen Río Doce i den mexikanska delstaten Sinaloa. En tidning som under lång tid granskat organiserad brottslighet och narkotikakarteller, bland andra den ökända Sinaloakartellen som leddes av Joaquín ”El Chapo” Guzmán.

Tidningen som grundades 2003 har genom åren varit utsatt för otaliga hot. I maj 2017 mördares Ismael Bojórquez Pereas kollega Javier Valdéz utanför redaktionen.

”Mexiko är världens farligaste länder för journalister. Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister”, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer i ett pressmeddelande.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 ligger Mexiko på plats 144 av 180 länder. På samma lista ligger Norge i topp för tredje året rad, följt av Finland och Sverige.

Se Kulturnyheternas intervju med Ismael Bojórquez Perea i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.