Miri Regev under invigningen av Cannesfestivalen. Foto: TT/Antonin Thuillier

Israels kulturminister valde kontroversiell klänning på röda mattan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan Israel annekterade Jerusalem under sexdagarskriget. Den israeliska kulturministern Miri Regev valde att uppmärksamma detta genom att klä sig i ett politiskt statement på röda mattan i Cannes. Att klänningen skulle väcka reaktioner var väntat – men att så många memes skulle skapas på temat var kulturministern nog inte beredd på.

Det är den Göteborgsbaserade designern Aviad Arik Herman som fick hedersuppdraget att designa Cannes-klänningen åt Miri Regev.

Och kulturministern verkade nöjd med resultatet:

– I år firar vi 50 år sedan befrielsen och enandet av Jerusalem. Jag är stolt över att fira detta historiska datum genom konst och mode och är glad att detta verk av Aviad Herman är så rörande och ärar den vackra statusen av vår eviga huvudstad Jerusalem, uppgav ministern i The Guardian.

Några resultat av de kreativt bearbetade bilderna som florerar på nätet. Foto: Skärmdump

Skapar memes på temat

Det var 1967 som Israel annekterade Jerusalem i det så kallade sexdagarskriget, men både Israel och Palestina ser än idag staden som sin huvudstad. Frågan är därför kontroversiell och många länder hävdar att östra Jerusalem är ockuperad mark.   

Att klänningen skulle väcka reaktioner var kulturministern därmed beredd på när hon iklädde sig stadens skyline, men att så många skulle visa upp mediokra photoshop-skills var nog mer oväntat.

Foto: Skärmdump.

Läs mer: Sprakande klänningar på röda mattan i Cannes

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestival

Mer i ämnet