Foto: TT

Så ska IT-företagen stoppa extremism

Uppdaterad
Publicerad

De internationella IT-jättarna har länge kritiserats för att se mellan fingrarna på våldsbejakande extremism. Men kanske är ett skifte på gång. Konton som kopplas ihop med extremistisk propaganda stängs ned och Google har börjat sprida motinformation, rapporterar Sveriges Radio.

Sociala medier är en viktig plattform för extremistiska rörelser. Där kan våldbudskap spridas och nya anhängare värvas. Stora företag som Twitter, Facebook och Google har tidigare fått mycket kritik för göra för lite för att stoppa konton med koppling till våldsbejakande grupper.

Bland annat vädjade Barack Obama tidigare i år till Twitter att växla upp jakten på extremistrelaterat material.

Skickar ut motinformation

Nu verkar påtryckningarna ha börjat ge viss effekt, skriver SR.

Google registrerar vanligtvis sina användares sökhistorik för att kunna anpassa reklam. Men om upprepade sökningar görs på extremistiskt material, till exempel propagandafilmer av IS, så kan Google nu istället rikta motinformation till användaren. Filmer och artiklar som visar upp en annan bild av terrororganisationen.

Hundratusentals konton har stängts

Tidigare i december gick Microsoft, Facebook, Twitter och Youtube ut med att man kommer att märka upp material som man klassar som extremistiskt. Bedömningen görs i samarbete med organisationer mot våldsbejakande extremism.

Om en video eller artikel klassas som extremistisk av ett av företagen så informeras även de andra plattformarna om det. På så sätt vill man effektivisera kontrollen.

Twitter offentliggjorde i höstas att 360 000 konton stängts ner för att ha förespråkat eller spridit extremistiskt innehåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer