IT-leverantör vägrar lämna ut IP-nummer

Uppdaterad
Publicerad

Fem ljudbokförlag var först med att begära ut identiteten bakom en misstänkt fildelare när Ipred började gälla. Men bevisen håller inte, anser internetleverantören Ephones.

De hann knappt bli lunchdags innan några utav Sveriges mest kända författare lämnade in en begäran till Solna tingsrätt om att få ut namnet på en misstänkt fildelare. 
Över 2000 ljudböcker hävdades vara lagrade på den misstänktes server. 
Men det första fallet efter att Ipredlagen börjat gälla stöter nu på patrull. IT-leverantören Ephones vägrar lämna ut identiteten bakom IP-numret. 
– Vi anser inte att bevisen som lagts fram är tillräckliga, säger Ephones vd Bo Wigstrand till Svensk Bokhandel.

Beslutet är preliminärt men Ephones juridiska ombud Peter Hölle ställer frågan om Ipredlagen inte rent av strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. 
– Tvångsmedlen man gett till rättsinnehavaren är den typ av tvångsmedel som polisen kan använda sig av, men då krävs att fängelse ska finnas på straffskalan för det brott det handlar om. Och här har man tämligen hastigt beslutat att ge innehavaren av en immaterialrätt samma möjlighet, säger han.

Ephone ska lämna sitt svar till Solna tingsrätt senast nästa fredag och sedan kan ljudboksförlagen återigen få möjlighet att ge sin syn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ipred

Mer i ämnet