IT-professor: ”Blockering av piratsidor är en framgångsrik metod”

Uppdaterad
Publicerad

Piratkopiering är ett globalt problem och lösningarna varierar beroende på land. I till exempel Storbritannien blockeras sidor som Pirate Bay för användarna, något som nu även blir verklighet i Sverige. Kulturnyheterna pratar med IT-professor Michael D Smith om blockering som metod.

Michael D Smith är IT professor på Carnegie Mellon University i Pittsburgh. Han menar att det inte finns någon perfekt metod för att komma åt problemet med illegal delning av upphovsrättsskyddat material som film. Men blockering är en av de mer framgångsrika metoderna.

– Blockerar man en sida så flyttar användarna till en annan, säger han. Men blockerar man tillräckligt många, inser användarna hur svårt det är att hitta illegala sidor och våra studier visar att de börjar använda de legala alternativen som Netflix och HBO i större utsträckning.

Piratblockering

Sverige tar efter Storbrittannien

Storbritannien är också ett av de länder som de svenska filmbolagen sneglat på när branschen lobbat för en hårdare lagstiftning mot de illegala tjänsterna. Och regeringen har nu även tillsatt en särskild utredare som ska se över straffskalorna för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång.

Professor Michael D Smith betonar dock att enbart en hårdare lagstiftning inte löser alla problem.

– Man måste göra både och. En hårdare lagstiftning gör att användarna flyttar från illegala till legala sidor. Men filmbolagen måste, liksom Google, veta tillräckligt mycket om sina kunder för att kunna rikta skräddarsydda erbjudanden direkt till dem.

Filmbranschen behöver också vara mer kreativ för att skapa bättre och mer attraktiva tjänster menar Smith.

– Om målet är att helt stoppa piratkopiering,  så kommer det att misslyckas. Men om målet är att upphovsmännen ska få betalt, kan detta uppnås genom att göra illegalt material svårare att nå och de legala sidorna mer attraktiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet