Regissören Isabel Andersson, som har gjort en film om Lena Nyman, har nu även sammanställt alla hennes dagböcker och brev i en ny bok. Foto: SVT, Bertil S-son Åberg/SVT

”Jag älskade att få kliva in i hennes hjärna”

Uppdaterad
Publicerad

När skådespelaren Lena Nyman gick bort lämnade hon efter sig 17 papperskassar med dagböcker. Nu har de blivit föremål för både en ny film och en bok.

Lena Nyman började skriva dagböckerna när hon var 15 år gammal och fortsatte sedan skriva fram till att hon gick bort år 2011.

En särskild metodik har därför krävts för att kunna ta sig igenom de 17 böckerna, berättar regissören Isabel Andersson, som har sammanställt dem i nya boken Dagböcker och brev 1962 – 1974.

– Jag älskade att få kliva in i hennes hjärna. Hon är så skarp, har en sådan bra humor och är så nära verkligheten på ett otroligt sätt, säger hon.

Se mer från intervjun med Isabel Andersson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.