Foto: Stillbilder ur videon som hyllar Timbuktu.

”Jag är Jason”: debatten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Jason Diakités tal i Riksdagen väckte stor uppmärksamhet och fick stort stöd av artistsverige i videon ”Jag är Jason”. Men videon har mötts av blandade känslor.

För några veckor sedan höll Jason Diakité, eller Timbuktu, ett tal i Riksdagen om rasism som väckte stor uppmärksamhet. Jason Diakité hade då redan tidigare varit i hetluften efter sitt samarbete med hiphop-gruppen Kartellen över den kontroversiella låten ”Svarta duvor och vissna liljor” som Kulturnyheterna uppmärksammade i slutet av november.

I Riksdagen trädde en tårfylld Jason fram, höll upp sitt pass och uttalade sin lojalitet till Sverige. Efter talet skapades hashtagen #jagärjason i sociala medier som stöd för talet och förra veckan samlades artister som Lilla Namo, Petter och Tomas Ledin i en video för att uttrycka sitt stöd genom att läsa upp talet och avsluta med att säga ”Jag är Jason”.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Men i dagarna har videon kritiserats.

Väckte debatt

Aktivisten och debattören Foujan Rouzbeh startade på onsdagen en diskussion på SVT debatt om den omtalade videon. Hon diskuterar hur en priviligerad vit norm aldrig kan förstå hur det är att ”vara Jason” och att man skjuter ifrån sig problemet när man inte erkänner verkligheten med ett ”vi” och ett ”de”. Hon skriver:

En bra början vore att försöka förstå det som skiljer sig åt vad gäller de olika förutsättningar som råder beroende på vilka vi alla är – och inse att ja, ni och vi delar samma mål men nej, ni är inte Jason.”

Svaret kom två dagar senare från miljöpartisten och människorättsaktivisten Yuri Silva och Aina Rasool, juriststudent och krönikör.

”Främlingsfientligheten och rasismen har på senare år intagit en stor roll i vårt samhälle, varför varje demokratisk antirasistisk handling är välkommen. Ett första steg för att visa solidaritet med alla oss som någon gång blivit diskriminerade kan vara delaktighet i kampanjen “Jag är Jason”, skrev de igår på SVT debatt.

”Alla påverkas”

Joakim Nilsson, musiker i Movits! är en av artisterna som deltog i videon ”Jag är Jason” och igår bidrog även han med ett inlägg i debatten där han svarar Foujan Rouzbeh:

”Hur vi alla påverkas av den rasism och det hat som frodas runtomkring oss. I det är vi alla Jason. Jag tror inte att vi tjänar på att motverka de försök som strävar efter att skapa större gemenskap. För jag tror att ju större gemenskap vi känner med varandra, desto svårare blir det för oss att hata varandra.”

Debatten fortsätter

Debatten om hur den som tillhör normen ska förhålla sig till rasism fortsatte idag när Kulturnytt publicerade en reflektion av Iman Hazheer. Han håller med Foujan Rouzbeh om att det finns ett problem när en priviligerad person inte reflekterar över sin egen roll i maktstukturen och därför upprätthåller den.

Men Iman Hazheer menar också att man ändå kan känna solidaritet med en människa som blivit utsatt för rasism:

”Solidaritet bör inte vara att vi alla är de facto är helt lika, även om vi i grund och botten är det, utan att vi kan medvetet kan urskilja våra olikheter för att förstå vad dessa olikheter, privilegier och strukturer har för effekt på oss.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet