Tillsammans med Rawa Ali bildar Mohammed Ryback hiphopduon Mohammed Ali. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hiphoparens svar till friskolechefen

Publicerad

Musikern Mohammed Ryback kritiserar före detta friskolevd:n efter UG:s granskning. ”Det var inte personligt menat” svarar Greger von Sivers.

Reaktionerna på Uppdrag Gransknings avslöjande om hur friskolor väljer bort elever har inte låtit vänta på sig. Särskilt intervjun med Profilskolans före detta vd Greger von Sivers, där han bland beskriver sambandet mellan ”svart musik” och våldtäkt och menar att ”de kan hålla på och rappa där borta i Tensta och elda upp bilar där” har väckt starka känslor.

En som reagerade var Mohammed Ryback från hiphopduon Mohammed Ali:

– Jag blir inte precis chockad över avslöjandet, det här handlar om ett systemfel. Men jag blir trött. Trött på att sådana här skandaler händer om och om igen, chockar medelklassen en dag och glöms bort nästa, säger han.

Öppet brev till rektorn

Därför skrev han ett öppet brev till Greger von Sivers och lade upp på sin blogg på opinionssajten Politism. I brevet skriver Mohammed Ryback att han är allt som Greger von Sivers hatar och att den före detta skolvd:n har ”fördomsfulla och rasistiska åsikter”.

Men trots att kritiken i brevet i första hand är riktad till Greger von Sivers menar Mohammed Ryback att han endast är ett symtom på det stora problemet:

– Jag känner igen det så väl från min egen uppväxt, lärare och rektorer som ska vara förebilder men som bara har fördomar, säger han. Jag är motbeviset till allt Greger von Sivers säger, jag satsade på musiken och har lyckats få en plattform för att uttrycka mina åsikter. Men hade jag haft honom som rektor hade jag kanske inte suttit här.

”Inte personligt menat”

Greger von Sivers säger till Kulturnyheterna att han är ledsen att Mohammed Ryback och andra tagit illa upp:

– Det var inte personligt menat men jag förstår att det kan tolkas så. Det var ett väldigt dumt uttalande och jag tar mitt fulla ansvar för det.

Han berättar hur livet förändrats sedan Uppgrag Granskning konfronterade honom med att de skulle sända hans uttalanden:

– Jag avgick från skolan så fort jag fick reda på det. Mitt liv har fullständigt slagits i spillror, säger han.

Mohammed Ryback godtar dock inte Greger von Sivers ursäkter. I ett nytt inlägg på bloggen skriver han att Greger von Sivers istället borde be om förlåtelse från de elever han diskriminerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppdrag granskning - En skola för alla

Mer i ämnet