Deckarförfattaren (och juristen) Viveca Sten. Foto: Peter Knutson

”Jag skriver så att fingrarna nästan blöder”

Publicerad

Möt en högaktuell deckarförfattare, som hoppar högt av rädsla när hon ser sina egna verk på TV.

Hej Viveca Sten! Hur är läget med dig?

-Det är bra! Jag skriver så fingrarna nästan blöder, för jag ska lämna in detnya manuset på torsdag. Det är till min nya roman, 'I farans riktning', som skages ut i maj 2013.

Julkalendern 2012

Alla dina romantitlar börjar med ett ”i”...

-Ja, den nya titeln är ett juridiskt talesätt. Om man till exempel promenerar påett skjutfält så säger man att det ligger i farans riktning att bli skjuten.

Hur har ditt år 2012 varit?

-Det har varit otroligt intensivt, spännande och väldigt mycket kul! Jag harfokuserat på mitt författarskap, och hunnit vara med min familj. Jag har haftmycket kvalitet i mitt liv. Tidigare hade jag två heltidsjobb under en lång tideftersom jag var chefsjurist på dansk-svenska Posten.

– Jag har varit med påinspelningarna av tv-serien, och så var det väldigt mycket med boken 'Istundens hetta' som kom i juni. Jag har inte haft någon bok som har gått såfantastiskt bra förut. Den toppade listan två månader i rad.

Var det årets stoltaste ögonblick?

-Ja, det var det nog. Jag trodde att jag hade köpt en för gammal tidning när jagläste att boken toppade listan för andra månaden. Det stannar kvar i hjärtat.

Nu går tv-serien ”Morden i Sandhamn”, baserad på dina deckare, på tv.Blir du rädd när du tittar på det?

-Ja! Jag har tittat på råkopian och det hände att jag hajade till och nästanskrek. Alla flög i soffan. Då tycker familjen att jag inte är klok, för jag vetju hur det går. Men jag lever mig in i det.

Jag hörde att du själv är med i tv-serien...?

-Ja, precis i öppningsscenen, på ett cocktailparty. När Alexandra Rapaport, som spelarNora i serien, går fram till sin svärmor – då står jag där med ett glas ihanden. Det var jättekul att få göra en liten 'Hitchcock', för det här är minbaby.

Födde det en ny dröm, kanske?

– Haha, nej. Först var jag chefsjurist i många år, och nu har jag fått utvecklaen ny karriär som författare. Så jag tror jag nöjer mig där.

Kan du tipsa oss om en kulturupplevelse från året som gått?

-Spontant kommer jag att tänka på när jag och min man var på British Museum iLondon med vår 17-årige son. Det är så gigantiskt och han blev så stjärnögd avatt vara där. Att någon i den åldern blev så tagen av upplevelsen var häftigt.

Vilken kulturdebatt engagerade dig i år?

-En sak som har upprört mig mycket är debatten om att privatisera biblioteken.Jag tycker att det är enormt viktigt för det fria ordet att man har friabibliotek, nära människor. Särskilt viktigt är det för att ungdomar ochföräldrar med småbarn ska kunna gå dit. Biblioteken är grundbulten i samhälletnär det gäller att introducera många människor till läsning. Missar man denchansen som ung, kan det bli jättesvårt att ta igen. Det här tycker jag är enviktigare fråga än många andra av årets debatter.

Vi läste på din hemsida att din dolda talang är att du kan rimma påallt. Såhär i juletid vill vi testa det. Kan du rimma på 'mögel'?

-Jag brukar säga att jag kan rimma på vad som helst utom silver. Mögel är nästanav samma densitet som silver. Men... Om man säger såhär...

”Omman ska försöka rimma på mög-el,

blirdet väldigt gärna fel,

fördet är mycket svårt att hitta nå’t som rimmar skönt

pånågot så äckligt som mögelgrönt!”

Om Viveca Sten

Ålder: 53 år

Bor: Norr om Stockholm, med sommarhus i Sandhamn (förstås)

Yrke: Författare av både deckare och fackböcker som ”Förhandla i affärer”, jurist och föreläsare

Aktuell med i år: Deckaren ”Istundens hetta”, tv-serien ”Morden i Sandhamn”, diverse författarframträdanden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet