Minnesplats med blommor, ljus och kondoleansbok, till minne av bortgångna Marie Fredriksson, utanför Baggpipe Studios, före detta EMI-studion, i Skärmabrink. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jag sparade veckopengen och köpte Look Sharp

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Marie Fredriksson gick bort i december 2019. Den 25 januari sänder SVT hyllningskonserten till hennes minne.
Kulturnyheternas Hannes Fossbo minns en världsstjärna som satte ton på barndomen och skriver: ”Utan henne var Roxette ingenting”

Hannes Fossbo, programledare och webbredaktör på Kulturnyheterna.

Hannes Fossbo

Kulturnyheterna

Jag köpte Joyride på Esso. Eller hade den blivit Statoil? Kassettbandet kostade 79 kronor. Bensinen 8 kronor litern. Omslaget lovade gott. Färgsprakande brinnande bakgrund. En elefant. En blond tjej som såg stark och cool ut i kort frisyr. Och en kille med stort hår och mörk uppsyn.

Jag lärde mig låtarna utan att kunna engelska. Feejding lajk a flaoer, Spending maj tajm, Oooohhhexaajted jutatchinthenaajyt

Jag sparade veckopengen och köpte Look Sharp nästa gång. Ö, R och jag lyssnade tillsammans. Satt på trasmattor på golvet i våra rum. Tryckte på play. Spolade tillbaka. Spolade fram. Vände sida. Spelade igen. Ö var lite äldre. Sa att det var Per G som skrev alla texter. Att det var han som gjorde att de var så bra. Att Marie F bara var ett bihang. Men jag hade hört hans pappa säga så om en fotbollsspelare. R var lillebror och höll med. Ja, sa jag också.

Men varför var det låtarna som hon sjöng som vi lyssnade på hela tiden? Wattjugonnetelljåbrodder ajdåntnooo, Holdontajt juno shisalibadengeroos.

I sexan var det jag och S som lyssnade på Roxette. Vi hade chockats av en intervju i Okej, över att Per G skrivit Joyride för att hans fru Åsa lämnat honom en lapp på matbordet. Hej din dumskalle, jag älskar dig. Förtrollningen fick sig en törn. Va? Var de inte ett par? Vi hade också läst om Roxettes succéer över hela världen, men att det fanns kritiker som var skeptiska till texterna? Vi älskade dem förbehållslöst. Jag var trygg med S.

Han älskade Maries röst lika mycket som jag. Han höll med om att utan henne var Roxette ingenting. Att hon var Queen of Rain and queen of all.

Men en lunchrast kom J, som brukade lyssna med oss förut, och hade med sig Nirvana på CD som han fått av sin storasyster. S försvann. Det spelade ingen roll att jag lärt mig hjälplig engelska och sjöng Listen to your heart, when it’s calling for you. De tog över bandspelaren i klassrummet och jag fick lyssna på min freestyle.

Losing you... Things will never be the same

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.