Roozbeh Janghorban. Foto: SVT

”Jag vill bara säga en sak: Det är min röst på filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban säger sig ha säkra bevis, menar Migrationsöverdomstolen att det inte finns någon koppling mellan honom och hans film.

Det var under våren 2012 som Roozbeh Janghorban och hans hustru sökte asyl i Sverige, men fick avslag av Migrationsverket.

Sedan dess har han gjort flera försök och lämnat in nya dokument som ska visa på hans utsatthet i Iran.

Massiv kritk

Redan 2013 gjorde Reportrar utan gränser en undersökning som bekräftade hotbilden mot honom. Över 5.000 personer har skrivit på en protestlista, och nu senast har Svenska PEN kritiserat beslutet.

Men trots det, har Migrationsöverdomstolen slagit fast att domen kvarstår. I dag hävdar de, att Roozbeh Janghorban inte är tillräckligt förknippad med sin regimkritiska dokumentärfilm.

Domstolen: Ingen koppling

– Jag vet inte vad alla organisationer har sagt. I det material vi hade fanns ingen koppling mellan honom och filmen, säger kammarrättsrådet Eva Jagander.

Du menar att ni inte kan knyta honom till hans film?

– Nej, han har inte medverkat i den. Han har inte påstått det och hans namn har inte förekommit i något sammanhang som har med den att göra.

Chockerad

Men det är ett uttalande som chockerar Roozbeh Janghorban eftersom det är hans egen röst som hörs i filmen.

– När jag kom till Sverige hade jag inte allt förberett. Jag kom inte hit med alla dokument jag behövde. Men efter hand har jag lagt fram och sammanställt alla dokument de behöver. Jag vill bara säga en sak: Det är min röst på filmen, säger han till Kulturnyheterna.

Se inslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotad filmare

Mer i ämnet