Maria Andersson, känd som sångerska och gitarrist i Sahara Hotnights. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Studieförbundens musikverksamhet lockar fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt musikliv har länge dominerats av män, men en förändring verkar vara på gång. Enligt en undersökning från Studieförbunden har andelen kvinnor som deltar i musikverksamheten ökat markant under de senaste tio åren och idag är 38 procent av deltagarna inom populärmusikverksamheten kvinnor.

– Det är ju bra men det är inte 50 procent. 38 kan aldrig vara 50, säger artisten och låtskrivaren Maria Andersson Lundell.   

I rapporten Basen i svenskt musikliv har bransch och intresseorganisationen Studieförbunden samlat statistik från Sveriges tio studieförbund. En rapport som visar på en uppåtgående trend när det gäller antalet kvinnor som deltar i deras verksamheter som inriktar sig på populärmusik. 

– Studieförbunden har blivit mycket bättre på att involvera tjejer i musikverksamheten än vad man har varit tidigare. För tio år sedan så fanns det vissa spridda satsningar av eldsjälar som tyckte det här var viktigt. Men det vi har sett är att arbetet nu är förankrat och utspritt i hela landet, säger Ebba Ringborg, utredare på branschorganisationen Studieförbunden. 

”Det har hänt otroligt mycket”

Enligt Ebba Ringborg är resultatet ingen slump utan ett resultat av att de jobbar mot ett gemensamt mål genom riktade satsningar som bland annat består av att tider i replokaler avsätts för tjejer och transpersoner.  

– Nästan varje lokal avdelning har någon form av medvetet arbete för att nå fler tjejer, kvinnor och transpersoner i sin musikverksamhet, säger Ebba Ringborg. 

-När jag var tonåring och vi startade bandet så fanns inte de här riktade satsningarna för att få in tjejer i musiklivet. Så det har hänt otroligt mycket på den biten, säger musikern Maria Andersson Lundell som var med och startade bandet Sahara Hotnights 1992.  

– Men vi tog ju också del av studieförbunden genom att vi startade upp en studiecirkel och fick bidrag så att vi kunde åka buss till Umeå och vara i en riktig replokal.

”Måste finnas en stadig bas av tjejer”

Maria Andersson Lundell har varit verksam inom svenskt musikliv i över två decennier. Hon tycker att det har hänt mycket som gjort att svenskt musikliv rört sig i en mer jämställd riktning men att det finns mycket kvar att göra för att bryta gamla strukturer.  

– De senaste åren så har ju väldigt många kvinnliga artister kommit fram. Jag skulle nog säga att de största kvinnliga artisterna just idag är kvinnor, så där har det hänt sjukt mycket. Sedan så finns det fortfarande en tradition av att man uppmanar och pushar tjejer till att vara i spotlighten, ta mikrofonen. Man uppmuntrar ett slags artisteri istället för det bakomliggande. I den världen måste det finnas en stadig bas av tjejer, säger Maria Andersson Lundell.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.