Arne Andersson, ordförande Jan Myrdalsällskapet, Åsa Linderborg, journalist och författare, och Per Andersson, redaktör och litteraturkritiker på Kulturnyheterna. Foto: Jan Myrdalsällskapet/TT/SVT

”Han öppnade ett fönster med frisk luft”

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt liv blev Jan Myrdal känd som högljudd vänsterdebattör och kontroversiell författare. Både hyllningar och motstridiga känslor märks i reaktionerna på hans död.

– När jag var tonåring och jobbade i verkstad längtade jag alltid efter att få cykla och köpa Aftonbladet och läsa vad Jan Myrdal hade skrivit, säger Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdalsällskapet.

Jan Myrdal, son till det berömda paret Alva och Gunnar Myrdal, var både hatad och älskad under sin långa karriär. Journalisten Åsa Linderborg, tidigare kulturchef på Aftonbladet, refererar till honom flera gånger i sin nyutgivna bok Året med 13 månader.

– Han var en livsnjutare vilket är lite ovanligt för en marxist. Han var väldigt inflytelserik för generationerna på 60 och 70-talet. Vad man än tyckte om honom refererade man till Myrdal, säger hon.

”Som att öppna ett fönster”

För tio år sedan grundades Jan Myrdalsällskapet i Varberg, som fått ta över Jan Myrdals privata bibliotek med 50 000 böcker, varav flera är unika exemplar för samlingen.

Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdalsällskapet, fick upp ögonen för den kontroversielle debattören som ung.

– När jag var tonåring och jobbade i verkstad längtade jag alltid efter att få cykla och köpa Aftonbladet och läsa vad Jan Myrdal hade skrivit, säger han och fortsätter:

– Det var som att öppna ett fönster mot världen och få frisk luft och god sikt. När jag berättade det för Jan Myrdal sa han att det var precis så han tänkte att det skulle vara.

Hyllad författare

Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson håller med om att Jan Myrdal var en begåvad skribent.

– Han var en fantastisk författare. Han skrev friskt och hårt, och hans texter ger en berusande känsla, säger han.

Även Åsa Linderborg hyllar honom som författare. Särskilt Jan Myrdals skildringar av sitt eget liv.

– Jag tar med mig honom som författare. När han skriver om sin barndom är det alldeles fruktansvärt bra, säger hon.

Kontrovers

Men vid sidan av ett framgångsrikt skönlitterärt författarskap har Jan Myrdal även en rad kontroversiella uttalanden i bagaget. Som radikal vänsterdebattör med stort inflytande i Sverige under 60- och 70-talet tog han bland annat ställning för kommunistiska diktaturer, som Pol Pots regering i Kambodja.

– Han försvarade också den maoistiska regimen i Kina. Han fyller mig med enormt motstridiga känslor, säger Per Andersson.

Hör vännen Lasse Diding minnas Jan Myrdal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.