Issey Miyake på en modevisning 2004. Foto: TT

Japanske modedesignern Issey Miyake är död

Uppdaterad
Publicerad

Designern Issey Miyake är död, rapporterar BBC. Han är känd för sina parfymer och Apple-grundaren Steve Jobs karakteristiska tröja med hög hals. Miyake blev 84 år.

Issey Miyake föddes 1938 i Hiroshima och arbetade som grafisk designer i New York och Paris innan han startade sitt eget modehus 1970.

Han tillhörde en generation unga japanska formgivare som debuterade i Paris i slutet av 70-talet. De kom att betyda mycket för hur modet sedan skulle utvecklas i västvärlden, menar Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist.

– De kom som en vitamininjektion, för hade en helt annan syn på hur kläder skulle förhålla sig till kroppen.

Känd för avantgardistisk stil

Issey Miyakes plagg gick ofta i avantgardistisk stil med starka band till samtida konst. Den så kallade ”tefatsklänningen” var särskilt signifikant.

– Där såg man väldigt tydligt att det var det här skulpturala skalet som stod ut från kroppen och inte visade former, säger Dennis Dahlqvist.

Miyakes kanske mest kända plagg utmärker sig dock i sin enkelhet: den svarta halvpolo som kom att bli Apple-grundaren Steve Jobs signum.

Under 90-talet utvecklade Issey Miyake även parfymer som kom att bli mycket populära.

Steve Jobs iklädd sin Miyake-tröja. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.