Jean-Luc Godard Foto: TT

Ikoniska regissören Jean-Luc Godard har dött

Uppdaterad
Publicerad

Den fransk-schweiziske regissören Jean-Luc Godard har dött, rapporterar franska tidningen Libération. Han räknas till en av de viktigaste personerna i franska Nya vågen, en rörelse som revolutionerade filmen. Jean-Luc Godard blev 91 år gammal.

Jean-Luc Godard föddes i Paris 1930 och utbilade sig i Nyon. Han återvände till Paris 1949 och började bland annat skriva för filmmagasin, bland annat André Bazins numera klassiska tidskrift Cahiers du Cinema.

Hans första spelfilm Till sista andetaget (1960) hyllades av kritikerna, och räknas som en klassisker. Han är även känd för filmer som Leva sitt liv (1962) och Alphaville (1965).

Jean-Luc Godard räknas som en av de viktigaste profilerna i den franska nya vågen – en rörelse som revolutionerade filmen under sent 50-tal och tidigt 60-tal.

Den nya vågens filmskapare filmade bland annat ofta ute på stan och rörde sig bort från studiomiljön. Filmerna känns ofta igen för sina flytande rörelser där kameran följer med karaktärerna.

Under det sena 60-talet och hela 70-talet påverkades Jean-Luc Godard av tidsandan och inspirerad av majrevolten i Frankrike gjorde han dokumentärer i marxistisk anda. 1980 återvände han till mer traditionellt filmskapande.

Han tilldelades Silverbjörnen i Berlin för bästa regi för ”Till sista andetaget” 1960, och en speciell Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes 2018 för sina verk. Han fick också två heders-César 1987 och 1998, och en heders-Oscar 2010. Samma år avslutade han sin filmkarriär.

Jean-Luc Godard blev 91 år gammal.

I videon kan du se en bit ur en intervju med regissören då han var i Sverige, år 1966.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.