Tidigare i år gav Jimmie Åkesson (SD) ut självbiografin ”Satis Polito” på eget förlag. Foto: TT Bild

Åkesson kritiserar ”homolobbyn” i okänd text

Uppdaterad
Publicerad

I ett tidigare okänt utkast till sin självbiografi ”Satis Polito” riktar Jimmie Åkesson (SD) kritik mot Jonas Gardell, Prideparaden och vad han själv kallar för ”homolobbyn”.

I texten, som publicerades av Expressen tidigare idag, skriver Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna förvisso ”inte profilerat sig som de främsta ivrarna för att HBT-anpassa det svenska samhället”, men att han trots detta ser sig själv som ”tämligen tolerant” när det gäller dessa frågor.

”Det betyder inte nödvändigtvis att jag, som representant för den så förhatliga heteronormen, någonsin kommer att förstå mig på homosexuell kärlek”, fortsätter han.

”Smaklösa figurer i Prideparaden”

Därefter går han över till att kritisera författaren Jonas Gardell. Åkesson menar att Gardell ägnar sig åt ”billig böghumor” och endast representerar ”homolobbyn” och ”de smaklösa figurerna i Prideparaden”.

Han avslutar texten med att kommentera frågan om homoäktenskap med att han inte anser sig ha ”någon skyldighet att legitimera normavvikelser genom särlagstiftning”.

”Spontana anteckningar”

I en skriftlig kommentar till Expressen kallar Jimmie Åkesson idag texten för ”spontana, fragmentariska anteckningar” och tycker att det är konstigt att han ska behöva kommentera något han inte själv valt att publicera.

”Satis Polito” ges ut på förlaget Asp & Lycke, som ägs av Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon.

Kulturnyheterna söker Jimmie Åkesson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer