Joakim Lamotte slutar på Göteborgs-Posten i protest mot hur han anser sig bemötas internt. Foto: TT/SVT

Joakim Lamotte slutar på Göteborgs-Posten i protest

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten Joakim Lamotte har valt att sluta på Göteborgs-Posten. Detta i protest mot att han ”märkt ett motstånd” när det gällt att publicera hans krönikor på tidningens webb, det skriver Lamotte själv på sin Facebook.

Under fyra års tid har Joakim Lamotte synts som krönikör i en av landets största tidningar. Lamotte har under åren varit en omstridd figur i debatter bland annat gällande ämnen som invandring och feminism.

Nu menar Lamotte att GP motarbetar honom internt. I ett Facebook-inlägg skriver han att han själv måste påminna GP:s webb om att publicera hans krönikor, annars görs inte detta, enligt Lamotte.

– Joakim Lamotte har varit en skribent som rört upp mycket känslor bland läsare och jag har nåtts av både ris och ros gällande hans texter. De rösterna har dock inte på något sätt påverkat vilken placering han har fått på vår webbsida. Det vore ju ganska konstigt att vi skulle ha avlönat en skribent som vi inte vill publicera, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare på GP.

”Har publicerats enligt plan”

Lamotte skriver vidare att GP inte har publicerat hans texter på webben innan han hört av sig vilket enligt Ahlqvists undersökningar inte stämmer.

– Jag gått igenom de flesta av hans texter det senaste halvåret och de har publicerats enligt plan. Undantaget är den senaste krönikan som faktiskt inte blev publicerad på GP.se förrän idag, vilket är en miss och något som vi får be om ursäkt för, säger Christofer Alqvist.

Lamotte skriver att han kommer att publicera egna reportage på sin Facebook och fortsätta arbeta med ”oberoende journalistik” den vägen. Han ber också om finansiellt stöd ifrån sina följare för att kunna genomföra sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.