Joakim ”Jockiboi” Lundell Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Joakim ”Jockiboi” Lundell startar egen gala i protest mot Guldtuben

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hyllar branschgalan Guldtuben Sveriges främsta youtubers. Eller? Nu höjs röster bland innehållsskapare på videoplattformen som menar att youtube-nätverken bara nominerar sina egna profiler.

Sedan några år tillbaka har youtube-galan Guldtuben fått kritik för att juryn främst väljer sina egna profiler när de nominerar årets youtubers. I år har kritiken samlats under hashtagen ”riggtuben” och mycket ilska riktas mot det faktum att Joakim “Jockiboi” Lundell och Jonna Lundells youtube-kanal inte nominerats i någon kategori. Det rapporterar Breakit.

Vill arrangera egen gala

Jockiboi, en av Sveriges största youtubers, har tillsammans med branschprofilen Ben Mitkus berättat om sina planer att arrangera en egen gala i protest mot Guldtuben, enligt bloggen Svenska youtubers.

“Ben Mitkus och jag kommer försöka ordna en gratisgala åt er där vi och 100-tals andra kreatörer som vägrar ta denna korruption finns och kan träffa er och uppträda och så vidare”, skriver Joakim Lundell på Instagram.

Jurymedlem bemöter kritiken

Emanuel Karlsten, som är en av medlemmarna i Guldtuben-juryn, har kommenterat kritiken i ett blogginlägg.

“Det är både ok och rimligt att kritisera juryn för våra val. Även jag är kritisk, precis som jag antar att många andra är kritiska (för att deras favoritbidrag inte valdes) och jag hoppas att om kritiken fortsätter att det kan leda till ett ännu bättre Guldtuben nästa år”, skriver han.

Har förtroende för juryn

Till TT skriver Julia Ekstam, pressansvarig på Guldtuben, att de nominerade har utsetts av en oberoende jury och att påståendet om att Splays egna profiler skulle ha favoriserats är direkt felaktigt:

”Hur juryn resonerat och varför det blev just dessa personer som nominerades är ingenting vi på Splay, United Influencers eller SVT har insyn i eller kan påverka. Vi tycker att juryn har gjort ett bra jobb med att ta fram nominerade som representerar olika plattformar och olika innehållsgenrer. Vi har inte tagit del av någon information som skulle rubba det starka förtroendet som vi har för juryn och dess ordförande.”

”Har ingen kritik mot juryn”

Anders Wistbacka, projektledare på SVT, säger att juryns val ska respekteras och att SVT inte styr vilka som blir nominerade.

– Vi har inget inflytande alls kring vilka som blir nominerade. Det är en helt fristående jury som hela branschen är inbjuden till. Jag har ingen kritik mot juryn, säger han.

Guldtuben arrangeras av det MTG-ägda Youtube-nätverket Splay och branschkollegan United influencers. Galan sänds i SVT den 26 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joakim ”Jockiboi” Lundell Foto: TT
Jocke och Jonna Foto: TT