John ”Derf” Backderf aktuell med ”Sopigt” seriealbum

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med skräpet efter att vi har slängt det i soptunnan? Den frågan ställer serieskaparen John Backderf, känd som Derf, i serieromanen ”Sopigt”. En historia som är inspirerad av tiden då han själv arbetade som sophämtare, men framför allt är det kritik mot det moderna samhället där sopbergen bara växer och växer.

”Sopigt” är inte bara en historien om sophämtaren John. Det är också en serieroman som är fylld med fakta och ögonöppnare för alla som slänger sopor utan att reflektera vad som händer sen.

– Om vi inte vet vad sopor verkligen är, hur mycket vi skapar, vad vi gör med det och hur mycket det kostar så tänker ingen på det. Då kommer inget förändras och faktum är att vi fyller vår planet med sopor, säger John Backderf.

”Jag var den lägsta av de lägsta” 

I historiens centrum finns John som har kört fast efter high school och blir sophämtare efter att hans mamma, mer eller mindre, tvingar honom att ta jobbet. John hamnar i en vardag där tunga enformiga sysslor som kryddas med oönskade överraskningar i folks soptunnor: allt från döda katter till motorer.

Det är en mörk tragikomisk historia som är inspirerad av författarens egna liv.

– Jag blev sopgubbe när jag hoppade av collage, och det var det enda jobbet jag kunde få. Jag var den lägsta av de lägsta.

Vad lärde du dig?

– Jag lärde mig att jag måste tillbaka till collage så snabbt som möjligt, det var jävligt säkert. Sopor gjorde en man av mig.

Berättelser från ”rostbältet” 

John Backderf är från Ohio och det är där ”Sopigt” och hans tidigare historier utspelas. 

– Jag berättar konstiga små berättelser från den amerikanska mellanvästern, som kallas rostbältet.

Mest känd är han för den prisbelönta serieromanen ”My friend Dahmer” om hans skolkompis Jeffrey Dahmer som blev en av USAs värsta seriemördare. De umgicks i high school och gick skilda vägar efter examen, kort därefter blev Jeffrey Dahmer mördare.

– Det är en sann historia om min tonårsvänskap med Jeffrey Dahmer, som var den värsta seriemördaren sedan Jack the Ripper. Han mördade 17 män och pojkar. Två veckor efter vi lämnade high school så mördade han sitt första offer.

Läs mer: De tar steget från tonårsidoler till att spela massmördare

”Sopigt” blir film 

”My friend Dahmer” har blivit film och den tidigare Disney-stjärnan Ross Lynch spelar massmördaren Jeffrey Dahmer. Filmen premiärvisades nyligen på filmfestivalen Tribeca.

– Att ”My friend Dahmer” blev en film var fascinerande men också väldigt störande efter som det är så personligt.

När Kulturnyheterna träffar John Backderf kan han avslöja att även ”Sopigt” kommer att filmatiseras. 

– Att ”Sopigt” blir film är bara kul, det kommer bli bra.

John Backderf  är hedersgäst på Stockholms internationella seriefestival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.