Jokha Alharthi får det internationella Bookerpriset för boken Celestial bodies.

Jokha Alharthi får internationella Bookerpriset

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Jokha Alharthi från Oman vinner det internationella Man Bookerpriset för sin roman Celestial bodies, rapporterar The Guardian.

Priset är ett av världens mest prestigefyllda och prissumman på 50 000 pund, motsvarande drygt 613 000 kronor, går till årets bästa översatta roman och delas mellan författaren och den översättaren, i det här fallet amerikanen Marilyn Booth.

Celestial bodies utspelar sig i den omanska byn al-Awafi och handlar om tre systrar, en som gifter in sig i en rik familj, en som gifter sig på grund av pliktkänslor och en som väntar på en man som har emigrerat.

– Den (boken) undviker varje stereotyp man förväntar sig i sin analys av kön och ras och sociala skillnader och slaveri. Den är genomgående fylld av överraskningar. Vi blev förälskade i den, sade juryns ordförande Bettany Hughes, enligt The Guardian.

Jokha Alharthi är den första författaren som skriver på arabiska som har vunnit priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.