Kulturminister Amanda Lind och komikern och författaren Jonas Gardell. Foto: SVT

Jonas Gardell: Glad att regeringen äntligen lyssnade på mig

Uppdaterad
Publicerad

Komikern och författaren Jonas Gardell har varit en högljudd kritiker mot regeringens hantering av kulturbranschen. Men efter dagens förslag om publiklättnader och ett nytt stödpaket är han nöjd.

Jonas Gardells avgångskrav på kulturminister Amanda Lind väckte stor uppmärksamhet i början av augusti. Gardell kritiserade regeringen för att inte ha gett någon klarhet i vilka förutsättningar som gäller för kulturevenemang inför hösten. Han sade också att det ”är uppenbart att Amanda Lind inte kan något om kultur”.

Efter dagens besked, att regeringen hoppas kunna underlätta för restauranger som arrangerar konserter och öppnar för större publik på vissa evenemang, är Jonas Gardell lättad.

”Väckts ur sin passivitet”

Han kommenterar regeringens förslag i ett inlägg på instagram:

”Jag är glad att Amanda Lind och Mikael Damberg äntligen väckts ur sin passivitet och lyssnade på mig och alla andra i branschen som så länge försökt få regeringen att först de speciella villkor teater- och underhållningsindustrin arbetar på.”

Jonas Gardell menar att två tredjedelar av hans krav på åtgärder nu är uppfyllda, om förslaget går igenom.

”Ett stödpaket och ändrade regler var 2 av de 3 akuta åtgärder som jag krävde i min artikel. Återstår besked om ett datum då vi får öppna på riktigt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet