Demokratiaktivister i Hongkong utanför en regeringsbyggnad. Foto: AP/TT

Journalist från Wuhan döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan döms till fyra års fängelse, uppger hennes advokat. Zhan rapporterade om virusutbrottet i Wuhan tidigare i år.

Zhang Zhan, tidigare advokat, reste till Wuhan i februari och direktsände sina upplevelser därifrån i sociala medier. Hon skrev också kritiska texter om regeringens hantering av viruset, exempelvis om den 76 dagar långa strikta nedstängningen av Wuhan som hon kallade ”en stor kränkning av mänskliga rättigheter”.

Enligt Zhangs advokat greps hon i maj och anklagades för att ha ”startat bråk och framkalla problem” – en anklagelse som i Kina ofta används för att tysta oliktänkande med ett maxstraff på fem års fängelse.

Domen mot 37-åringen kom efter en kort domstolsförhandling i Shanghai, uppger en av hennes advokater.

De första fallen av coronaviruset upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019. Den 31 december fick Världshälsoorganisationens lokala kontor i Kina information om att en ny typ av lunginflammation dykt upp i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.