Journalisten Gustaf Olivecrona död

Publicerad

Journalisten Gustaf Olivecrona är död. Han var en av de stora inom svensk politisk journalistik.

Gustaf Olivecrona blev en av sin tids mest kända tv-intervjuare och kommentatorer. Tillsammans med Åke Ortmark och Lars Orup bildade han de så kallade tre O:na.

Tillsammans gav Ortmark, Orup och Olivecrona den politiska journalistiken en ny och tuffare form under 1960-talet. Tidigare hade den politiska tv-journalistiken inte varit så ifrågasättande. De tre O:na förändrade den politiska bevakningen genom att ordentligt pålästa ställa politiker till svars i olika frågor.

– Jag upplevde det som om vi skapade en ny journalistisk självständighet i förhållande till makthavarna. Vårt samarbete förädlade skjutjärnsjournalistiken, det gällde att vara påläst och ställa envisa frågor i syfte att få fram information. Det är vardagsmat i dag, men då var det inte det, säger Åke Ortmark till TT.

Gustaf Olivecrona studerade på Handels i Stockholm och på Berkeleyuniversitetet i San Francisco. Han arbetade också på San Francisco Cronicle tillsammans med Pierre Salinger, senare berömd pressekreterare åt John F Kennedy. I Sverige arbetade han först på Sveriges Radio innan han tog steget över till tv och den politiska och ekonomiska journalistiken. Han skrev också flera uppmärksammade böcker om Sveriges ekonomiska och politiska makthavare.

Gustaf Olivecrona blev 81 år gammal.

Anders Blåder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer