Journalister dödade i filippinsk massaker

Publicerad

Dödstalet i massakern på Filippinerna stiger och det filippinska journalistförbundet NUJP befarar att så många som 34 journalister kan ha dödats.

Jakten på de som ligger bakom vad som tycks vara en politiskt driven massaker intensifieras nu, enligt Filippinsernas president Gloria Arroyo. Sammanlagt 46 personer har hittats döda i Mantanau på örikets sydkust.

Armén knyter dådet till politisk rivalitet inför det kommande lokala valet nästa år. Militären misstänker anhängare till guvernören Andal Amputuan eftersom mer än 40 journalister och sympatisörer tilll hans rival Esmael Mangudadatu fördes bort.

Mord på politiska rivaler och journalister är inte ovanligt i Filippinerna och den politiska ledningen har tillsatt flera arbetsgrupper för att komma till rätta med problemet. 2007 års Melokommission fann 136 politiska mord, där starka bevis fanns för att beväpnade grupper dödat vad de uppfattat som statsfiender.

Människorättsorganisationer och journalistgrupper fördömer massakern idag och Parisbaserade Reportrar utan gränser menar att det kan vara ”den största enskilda massakern på journalister någonsin”.

Bob Dietz, som är programkoordinator för Asienavdelningen på The Committe to Protect Journalists i New York, säger till Al Jazeera att ”det har alltid varit farligt att bevaka nyheter på Filippinerna, men det hänsynslösa dödandet av så många journalister är en attack på landets själva demokratiska grundvalar”.

Thomas Jackson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.