Libyska journalister håller upp porträtt av de två bortförda journalisterna Mohamad al-Gurj och Mohamad al-Shibani. Foto: TT/AFP

Libyska journalister försvunna

Publicerad

Två Libyska journalister verksamma vid en privat tv-kanal i landet har försvunnit, uppger deras arbetsgivare Libya al-Ahrar, och organisationen Reportrar utan gränser, skriver nyhetsbyrån AFP. De båda rapporterade vid tillfället från stridigheterna i huvudstaden Tripoli.

Den privata tv-kanalen Libya al-Ahrar beskriver i ett uttalande djup oro för vad som hänt deras två journalister, Mohamad al-Gurj och Mohamad al-Shibani. De försvann i samband med att de rapporterade från de pågående stridigheterna i huvudstaden Tripoli under torsdagen förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Både tv-kanalen och Reportrar utan gränser har i uttalanden sagt att journalisterna ska ha blivit bortförda av en grupp lojala till krigsherren Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA).

Haftars armé inledde i början av april en våldsam offensiv mot den i Libyen internationellt erkända och FN-stöttade enhetsregeringen. Så sent som i helgen kom uppgifter att omkring 400 människor dödats under den nu månadslånga offensiven mot landets huvudstad, enligt TT.

Kräver att de släpps

Tv-kanalen Libya al-Ahrar, som stöttar Tripoliregeringen, och Reportrar utan gränser kräver vidare att de båda journalisterna släpps fria omedelbart. I helgen anordnades protester i Tripoli med anledning av Mohamad al-Gurj och Mohamad al-Shibanis försvinnande.

– Vi har inte fått några uppgifter om dem, eller vad som har hänt. Vi hoppas att organisationen som ligger bakom bortförandet släpper dem fria, säger journalisten Iman Ben Amer till AFP och fortsätter:

– En journalist är en civilperson som inte har några relationer med militären eller politiska spänningar. Han skickar information och nyheter från platsen, med trovärdighet och professionalism.

FN skarpt kritiska

Även FN:s Libyen-sändebud, Ghassan Salamé, har uttalat sig och kallar händelsen det senaste i raden av ”hot och attacker” som journalister och medier i landet utsätts för:

”Sanningen får inte falla offer för våldet”, sade han vidare i ett uttalande, enligt AFP.

Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten i början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader och konsulat, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte genomförts.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

I år har Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) i en svepande offensiv lagt under sig stora delar av landet och attackerar Tripoli.

Källa: Landguiden/UI med flera

Text: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.