Ola Sandstig Foto: Privat

Journalisten om stoppade reportaget: bedrövligt och fegt

Uppdaterad
Publicerad

Fokus reportage om Researchgruppen väckte debatt och stoppades redan innan det gått i tryck. ”Bedrövligt och fegt”, säger journalisten Ola Sandstig, som ligger bakom granskningen.

Reportaget, som skulle ha publicerats i tidningen Fokus, gick aldrig i tryck på grund av brister i materialet, enligt tidningens chefredaktör Anna Körnung.

– Vi gjorde en genomlysning av reportaget och såg frågetecken som inte rätas ut på ett bra sätt. Det fanns brister och därför stoppade vi artikeln, säger hon.

Medier

”Förr eller senare kommer det ut”

Researchgruppen, ett nätverk av researchers som har samarbetat med många redaktioner i Sverige. Senast med Aftonbladet, som avslöjade personer som stod bakom hatiska kommentarer på Flashback. Researchgruppens metoder har tidigare varit under lupp och nätverket har kritiserats för sina metoder och kopplingar till extremvänstern. Det var detta Ola Sandstig, som tidigare jobbat för bland annat Kaliber och Uppdrag granskning, ville granska.

– Förr eller senare kommer det här materialet ut. Researchgruppen har makt och inflytande och jag är den första journalisten som har försökt mig på att granska dem, säger Ola Sandstig.

Kontaktade Fria Tider

I arbetet med att kartlägga medlemmar från Researchgruppen tog Ola Sandstig kontakt med den invandrarfientliga tidningen Fria Tider. Han var ute efter ett dokument, ett förundersökningsprotokoll från 2000, som gallrats bort ur polisens och tingsrättens arkiv.

Fria Tider som inte alls var intresserade av att hjälpa honom lade istället ut mejlkonversationen i sin helhet på sin sajt. Den läckta mejlväxlingen fick hård kritik på twitter, speciellt Sandstigs inställsamma ton mot  sajtens publisher Vidar Nord.

”Jag förstår att du är misstänksam mot journalister, det är jag ärligt talat också. Men jag vill vara helt ärlig mot dig: de uppgifter som finns om RG som varit ute på olika sajter skulle förmodligen tjäna mer på att publiceras i main stream media. Att inte någon journalist tidigare har tagit i det beror troligen på att de är rädda. Rädda att slåss mot etablerade vänstergrupper, rädda att ifrågasätta det etablissemang som har gett RG utrymme och rädda för guilt by association”

– Jag skulle kunna vända mig till Pol Pot eller Ku Kux Klan, så länge mitt material är 100 procent verifierat. Journalister har aldrig brytt sig om var källorna står politiskt. Jag ser inga problem med att vända mig till Fria Tider, säger Ola Sandstig.

Och den inställsamma tonen?

– Jag tror det finns några tusen journalister som känner igen sig. Ibland måste du ha en inställsam ton för att få loss material. Jag fjäskade och det är klart att det ser illa ut, men det finns ett syfte: Att få loss källmaterial.

Djupt besviken

Ola Sandstig är djupt besviken på Fokus som stoppade hans reportage. Själv menar han att redaktionen böjt sig för trycket från en rad ilskna twittrare.

– Problemet är när det blir inkvistationsstämning som man lägger sig för. Man måste ta ett djupt andetag och se vad kritiken egentligen står för, säger han.

Ola Sandstig kontaktade magasinet Filter strax efter att hans reportage blivit stoppad. Chefredaktören Mattias Göransson har skummat texten och säger till Kulturnyheterna att det är ett ”spännande ämne” och han gärna tagit sig an granskningen om tajmingen var rätt.

– Grejen är att vi precis har skickat en tidning till tryck, och det är nu man vill läsa reportaget.

Mattias Göransson menar att flera medier i Sverige får problem att publicera en kritisk granskning av Researchgruppen eftersom de själva har jobbat med dem.

– Snårigt värre, vilket är halva storyn, säger Mattias Göransson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet