Foto: TT

Jurist kritisk mot kulturministerns Instagramkonto

Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är en flitig Instagram-användare och i samband med Nobelfesten lade hon upp bilder på sin klänning. Även de designers som gjort utstyrseln fick mycket uppmärksamhet – något som kan gå emot hennes uppdrag.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt säger till Sveriges Radios Kulturnytt att det inte är förenligt med ministerrollen att lyfta fram enskilda varumärken, så som enskilda designers.

– Vi kräver av en minister såväl av andra myndighetspersoner att de ska vara sakliga och opartiska, det står i vår grundlag. Enskilda varumärken får hon inte marknadsföra, säger han till Kulturnytt.

Enligt Lundin är det däremot inte brottsligt för en minister att gynna vissa varumärken, trots att det inte är förenligt med grundlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.